Profesio

Datum

Karijerne mogućnosti u BIM-u

U posljednje vrijeme sam imao zadovoljstvo regrutirati za par inovativnih kompanija iz svijeta dizajna i BIM-a ovdje u Hrvatskoj. Svojim inovativnim pristupom i idejama ovi BIM entuzijasti polagano mijenjaju građevinsku industriju u kojoj sve više mjesta zauzima digitalizacija. Zato bih iskoristio ovu priliku da skrenem pažnju mladim inženjerima i onima koji još studiraju ili žele da upišu fakultet. Molimo vas da se informirate o mogućnostima karijere u BIM-u i što on nudi, neki od vas će sigurno biti zainteresirani. Kod nas imate nekoliko tvrtki koje su specijalizirane u ovom polju i koje će, siguran sam, rado odgovoriti na vaša pitanja.

Ukoliko ne vjerujete meni onda pročitajte šta naš popularni AI prijatelj kaže na ovu temu:

Karijera u BIM-u

(Building Information Modeling) uključuje korištenje softvera i tehnologije za stvaranje, upravljanje i analizu digitalnih modela zgrada i drugih struktura. Ovi modeli mogu uključivati ​​informacije o dizajnu zgrade, izgradnji i održavanju, a koriste se za poboljšanje suradnje, komunikacije i donošenja odluka tijekom životnog ciklusa zgrade.

Postoji niz uloga unutar BIM polja, uključujući:

· BIM Manager: odgovoran za vođenje implementacije i korištenja BIM-a unutar organizacije.

· BIM koordinator: odgovoran za koordinaciju korištenja BIM-a među različitim timovima i dionicima projekta.

· BIM Modelar: odgovoran za izradu i održavanje digitalnih modela zgrada i drugih struktura korištenjem BIM softvera.

· BIM inženjer: odgovoran za korištenje BIM modela za analizu i optimizaciju performansi i održivosti zgrade.

Pojedinci u ovim ulogama mogu dolaziti iz različitih razina, uključujući arhitekturu, elektrotehniku, strojarstvo, gradilište i IT. Poželjno je imati dobro razumijevanje projektiranja zgrade i procesa izgradnje, kao i iskustvo s BIM softverom i alatima.

Općenito, BIM stručnjaci imaju vrlo dobre izglede za posao, budući da BIM postaje sve popularniji i potrebniji u građevinskoj industriji.

Autor: Sanin Radulovic

Ostale
novosti