Profesio

najčešće pogreške kod prijave za posao

Ako se životopis šalje kao privitak (attachment), potrebno je svakako navesti naslov e-maila, te napisati par rečenica u samom sadržaju kojima se pozdravlja osoba koja zaprima prijavu, te se iskazuje namjera slanja emaila.

Životopis se šalje kao privitak (attachment), nikako se ne piše u samom sadržaju emaila.

Svakako treba izbjeći situaciju da poslodavac iz životopisa zaključi da kandidat traži bilo kakav posao. Potrebno je prilagoditi životopis konkretnom natječaju, a posebno obratiti pozornost na motivacijsko pismo u kojem se pojašnjava razlog prijave na dotičnu poziciju.

Ovo svakako djeluje neprofesionalno, neprecizno i neuredno, a to nisu osobine po kojima kandidat želi biti zapamćen od strane budućeg poslodavca.

Ne zaboraviti navesti sve tražene kvalifikacije za oglašeno radno mjesto. Ne izostaviti niti druge bitne elemente životopisa kao što su osobni i kontakt podaci.

Obavezno treba navesti u motivacijskom pismu za koju poziciju se aplicira jer neke tvrtke mogu imati više različitih otvorenih natječaja u istom trenutku i možda neće znati za koju poziciju je prijava poslana.

Ovakvim postupkom već na samom početku kandidat odaje dojam nepoštivanja zadanih rokova i vremena poslodavca.

Ukoliko kandidat živi van mjesta za koje je natječaj otvoren, potrebno je naglasiti spremnost na preseljenje jer poslodavac u protivnom stječe dojam da je prijava poslana pogreškom.